Am creat răspunsuri în forum
-
AutorMesaje
-
Veronica PrisacaruKeymaster
Intr-adevăr metodele inovative funcționează. Chiar dacă solicită careva eforturi suplimentare din partea cadrului didactic, acestea se compensează prin efecte mai bune ale instruirii. Și apoi, dacă ne referim la metoda proiectelor, aceasta permite de a-i apropia mai mult pe studenți de situații similiare sau chiar identice cu problemele reale.
Veronica PrisacaruKeymasterEvident, sarcini valoroase, interesante/provocatoare pentru studenți și adecvate sectorului real. Cu atât mai mult că acum tot mai des auzim chiar de la studenți că au nevoie de competențe care le solicită locul de muncă.
Veronica PrisacaruKeymasterEvident că proiectele de an reprezintă o modalitate de aplicare a metodei proiectelor. Doar că metoda respectivă, pentru o eficacitate maximă, trebuie sa posede următoarele caracteristici:
• reprezintă activități pe termen lung;
• sunt activități interdisciplinare,
• sunt axate pe participanți (studenți);
• sunt integrate în situaţiile şi practicile din lumea reală.
Prin urmare, conținutul sarcinii trebuie să implice abordare interdisciplinară, adică nu doar să țină strict de o unitate concretă de curs. Sigur, dacă sarcinile din proiectele Dvoastră de an vizează o arie largă mai mare de cunoștințe/competențe decât cele referite strict la unitatea de curs, puteți afirma că aplicați pe larg această metodă. Si apoi proiectele în sine presupun bazarea pe problemă. PBL se regăsește, ca componentă, în metoda proiectului, metoda studiului de caz și, desigur, în metoda incubatorului de cercetare care de asemenea este adecvată învățământului superior. Scuze pentru un discurs prea lung.Veronica PrisacaruKeymasterAm abordat aceasta metoda chiar recent, la ora de formare la cursul „Abordări pedagogice inovative”. A trezit un interes deosebit la audienti. Participantii la curs au primit sarcina de a elabora o lucrare in care sa descrie pasii consecutivi in aplicarea acestei metode la o unitate de curs concreta.
-
AutorMesaje