Universitatea Nice Sophia Antipolis
Constatările din săptămâna de instruire și valorificarea acestora au fost, de asemenea, subiectul discuțiilor din cadrul celei de-a 4-a întâlniri a echipei de management a proiectului, care a avut loc la Universitatea din Nice Sophia Antipolis (UNS) imediat după săptămâna de instruire, în zilele de 19 și 20 iunie.
Partenerii moldoveni au prezentat propunerile de curriculum privind abordările inovative bazate pe TIC pentru cadrele didactice și au evidențiat încă o dată valoarea adăugată a cursurilor de formare la UNS, care au dat impulsuri pentru îmbogățirea tehnicilor de predare, învățare și evaluare corespunzătoare. În acest sens, următorul pas pentru echipele moldovenești va fi acela de a reflecta asupra know-how-ului câștigat și asupra integrării acestuia în noile prevederi educaționale pentru profesori.
Mai mult, reuniunea echipei de management a proiectului a permis identificarea comună a ipotezelor relevante pentru sustenabilitatea noilor cursuri și a Centrelor de Educație Continuă în ansamblu. În acest scop, a fost organizat și moderat de către profesorul dr. Christoph Brake de la FHM un atelier de lucru, adaptat foarte mult nevoilor grupurilor – țintă – rectori și prorectori ai instituțiilor moldovenești participante.
„Un mediu în schimbare, așa cum putem observa în sistemul educațional din întreaga lume, face necesară reacția la această schimbare prin modificarea structurii interne a universităților. Aceasta atinge toate resursele active ale unei schimbări în management: structura organizațională, structura personalului, precum și competențele profesorilor și relațiile în cadrul rețelelor internaționale. În acest proiect, universitățile moldovenești participante vor elabora o nouă strategie pentru o dezvoltare durabilă în acest sens. Aceasta este o sarcină majoră, care necesită curaj și o mare parte a angajamentului din partea rectorilor universităților, care au participat la acest atelier de lucru. Sunt foarte optimist, vor reuși.” Prof.Dr. Christoph Brake, consilier științific al proiectului la Fachhochschule des Mittelstands din Germania.
Astfel, proiectul se află la jumătatea drumului, realizările aferente au fost rezumate și au fost definite pașii următori. În cursul lunilor următoare, partenerii moldoveni vor finaliza noile curricula pentru cadrele didactice și vor pregăti documentele necesare pentru certificarea lor națională de către Agenția de Asigurare a Calității -ANACIP din Republica Moldova. Rezultatele corespunzătoare vor fi prezentate și discutate în cadrul următoarei întâlniri de proiect, care va avea loc la începutul lunii noiembrie 2017 în Moldova.